Inspiracją dla dzisiejszej kolacji był przepis ze strony wypieczwymaluj.pl na marchewkowe gnocchi. Ja jednak miałam nieszczególną ochotę na używanie (a później mycie) stolnicy, dlatego zdecydowałam się na te same składniki, ale w nieco mniej zdrowej (gdyż smażonej) wersji. Tak powstały złociste, chrupiące i niebywale aromatyczne
placki ziemniaczano-marchewkowe.
Smakowały mi o wiele bardziej niż zwykłe placki ziemniaczane, czy te z dodatkiem cukinii.
- 2 średnie marchewki (obrane, starte)
- 5 (obranych i startych) ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- duże jajko lub 2 małe
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Bardzo dobre z ketchupem, świeżym pomidorem lub sosem czosnkowym. Lub bez niczego. Po prostu placek. I jeszcze jeden. I jeszcze jeden. I jeszcze jeden (...)
Może i mniej zdrowe, ale nadal smakowite :) Marchewkowe pyszności!
OdpowiedzUsuń