niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto cytrynowe (bezglutenowe)

 
Słodko-kwaśne i pachnące, idealne na wieczorne spotkanie z Przyjaciółmi. Wilgotne i miękkie także następnego dnia (i pewnie byłoby takie jeszcze dłużej gdyby nie to, że szybko znika). Przepis autorstwa Nigelli.

Składniki:
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • sok i skórka z 2 cytryn
1. Wyłożyć dno formy papierem do pieczenia, ścianki lekko posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Zmieszać część suchych składników: migdały, mąkę, sodę
3. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę a następnie, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać skórkę z cytryn.
4. Cały czas miksować masę, dodając małymi porcjami wcześniej zmieszane suche składniki.Przełożyć ciasto do formy i piec 45 minut. Po tym czasie wbita w ciasto wykałaczka powinna być sucha. Nigella w swoim programie zachwycała się "złotym kręgiem", moje ciasto po 45 minutach było już brązowe, ale jestem pewna że smak miało równie dobry co jej.

Około 10 minut przed wyciągnięciem ciasta przygotowujemy najprostszy na świecie lukier: podgrzewamy sok z cytryn i cukier puder do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowym lukrem polewamy ciepłe ciasto






1 komentarz: